Saturday, 26 November 2011

Betik

 Betik kaya dengan vitamin A (kulitnya) juga kalium.Selain itu terdapat kalsium, besi, tiamin, riboflavin dan niasin dalam betik. Jumlah kalorinya sangat rendah. Nutrien -nutrien penting yang terkandung dalam betik, menjadikan tumbuhan ini mempunyai nilai-nilai perubatan yang tersendiri.

Buah betik yang ranum kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Betik juga boleh dimakan bagi melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masalah sembelit.
  • Betik yang masak juga boleh dijadikan jem, jus ( untuk minuman ), perisa untuk aiskrim dan puding, halwa dan sos. 
  • Betik matang yang belum masak boleh juga dijeruk atau dimasak sebagai sayur. 
  • Betik juga mengeluarkan sejenis enzim yang dikenali sebagai enzim papain.
  • Papain banyak digunakan dalam penyediaan makanan, khususnya untuk melembutkan daging dan penyediaan ‘chewing gum’.

No comments:

Post a Comment